عوامل اجتماعی گرایش جوانان به مد و مدگرایی
1-وجود گروه های مرجع (گروه های مرجع و رهبران عقاید)
وجود گروه های مرجع مد در جامعه از عوامل مهم گرایش به مد در جامعه است. گروه مرجع به عنوان ابزاری که ما را در تصمیم گیری یاری می کند، می تواند نقش مهمی در زندگی ما ایفا کند. بدیهی است که ما به طور عموم، به مقایسه ابعاد مطلوبی می پردازیم، از این رو تلاش می کنیم برای کسب پایگاه، شبیه پایگاه مطلوبیت را در خود احیاء کنیم و همیشه گروهی را به عنوان گروه مرجع در نظر داشته باشیم. این گروه مرجع، معیار مقایسۀ ماست. بسیاری از لباس هایی که ما می پوشیم، در ابتدا توسط هنر پیشگان و ورزش کاران پوشیده و سپس به بازار عرضه می شود. چون همین طرح توسط آنها پوشیده شده، مردم آن را خریداری و استفاده می کنند.
2-رسانه ها و ترویج مُد
پیشرفت فن آوری و به وجودآمدن پدیده هایی مثل ماهواره و اینترنت تأثیر زیادی در زندگی مردم داشته است، هرچند توسعه فن آوری ارتباطی افزایش رفاه عمومی را در پی داشته، ولی متأسفانه سوء استفاده عده ای سودجو، تبدیل به معضل شده که امروز شاهد آن هستیم. جوانان ساعت ها پای اینترنت و ماهواره می نشینند تا جدیدترین مدها را بیابند و خود را شبیه فلان خواننده یا هنر پیشه مورد علاقه شان کنند. رسانه های گروهی به کمک تبلیغات و مدهای جدید نیاز و الگوهای جدیدی برای افراد ایجاد می کنند که بعضی از این الگوها با فرهنگ و ارزشهای جامعه ما هیچ تناسبی ندارد و باعث مشکلات اجتماعی و خانوادگی می شود. تولید کنندگان به سرعت از طریق رسانه ها نیازهای کاذبی را جایگزین نیازهای اساسی افراد می کنند. شبکه های تلویزیونی، نشریات و پایگاه های فعال اینترنتی، انواع مُدهای جدید را تبلیغ می کنند و زمینه را برای گرایش جوانان و نوجوانان به سوی مُدهای جدید مهیا می سازند.
3-خلاء مُدسازی در جامعه و گرایش به مُدهای غربی
از علل اصلی درگیر شدن فرهنگ جامعه با مدل های کشورهای بیگانه، خلاء حضور تحصیل کنندگان این رشته به ویژه طراحان لباس است که می توانند مطابق با عرف اجتماعی به طراحی مدل های مُد بپردازند و افراد را از پیروی مدهای بیگانه بی نیاز سازند. از دیگر سو خلاء مد سازی موجب شده است بسیاری از طراحان خارجی، به اقتباس از طرح، جنس و رنگ لباس های تاریخی و سنتی کشور بپردازند، در حالی که صنعت ما بدون همکاری با طراحان، صرفاً به دنبال تقلید از سایر کشورهاست و از الگودهی غافل است که با توجه به تفاوت های جسمی افراد کشور، برخی از این تقلید پوشش ها، زیان بخش است.
(برگرفته از متن تحقیق پایانی خانم سیده معصومه عزیزپور)