برگزاری نشست «شخصیت شناسی علامه طباطبایی»
نشست “شخصیت شناسی علامه طباطبایی و معرفی تفسیر شریف المیزان” در مدرسه علمیه خواهران فاطمه الزهراء (س) آمل برگزار گردید.
در این نشست خانم سیده مریم یزدان پناه؛ استاد و کارشناس تفسیر قرآن در خصوص معرفی شخصیت علامه طباطبایی بیان داشت: علامه سید محمد حسین طباطبایی فقیه، فیلسوف و مفسر بزرگ قرآن کریم، علاوه بر علم تفسیر قرآن کریم در علوم دیگری هم چون کشاورزی، معماری، ورزش، فقه، فلسفه، ادبیات عرب و … سرآمد و بی نظیر بوده و به گفته فرزندشان همین بصیرت و صاحب نظر بودن در علوم مختلف موجب شد که ایشان را لقب «علامه» خطاب نمایند.
وی با بیان برخی از ویژگی های اخلاقی و علمی علامه افزود: از جمله ویژگی های استاد این بود که در صرفه جویی وقت دقت داشته به گونه ای که وقتی تفسیر المیزان را می نوشتند پیش نویس نداشت. ابتدا بی نقطه می نوشتند و هنگام مرور مطالب، نقطه گذاری می کرند تا بنابر گفته خود ایشان در وقت صرفه جویی شود.
این کارشناس تفسیر قرآن در ادامه پس از معرفی آثار علامه طباطبایی، در خصوص اهمیت و ارزش تفسیر شریف المیزان تصریح کرد: تفسیر المیزان از جامع ترین و مفصل ترین تفاسیر شیعی قرآن کریم در قرن چهاردهم هجری است که در 20 جلد و طی 20 سال به زبان عربی به قلم علامه تألیف گردیده، ابتدا توسط تعدادی از اساتید برجسته و سپس به نظر خود علامه مبنی بر ترجمه کل تفسیر به یک قلم، توسط سید محمد باقر موسوی همدانی ترجمه گردید.
وی با اشاره به این که شیوه نگارش تفسیر المیزان، روش “قرآن به قرآن” بوده بیان داشت: در این روش ابتدا مؤلف مجموعه چند آیه از یک سوره را که سیاق واحدی دارد، ذکر میکند و به بیان مفردات، وجوه اشتقاق و مباحث لغوی میپردازد. سپس در بخش بیان آیات، به تفکیک هر آیه، کار تفسیر و تبیین مفاهیم را پی میگیرد. با توجه به اندیشه فلسفی علامه طباطبایی، تفسیر وی بر قرآن بیشتر رویکردی فلسفی مییابد اگر چه میکوشد تا از چارچوب قرآن و دایره دلالتهای لفظی و معنایی آیات گامی فراتر نگذارد.